Zöld Zugló

2017\08\03

Az új és régi világ találkozása

avagy a kabócák diadala a Bosnyák téren

A zuglóiak a hét elején értesülhettek az Echo Investment Hungary Kft. sajtóhoz eljuttatott közleményéből , hogy „elkezdődtek a Mundo projekt építési munkáinak előkészületei a XIV. kerületi Bosnyák térnél, a projekt előkészítése régészeti feltárásokkal és kisebb földmunkákkal indul az elkövetkezendő hónapokban és átadása 2020-ban várható”.

A „Mundo” latinul és sok új latin nyelven „világot” jelent. Ez a bosnyák téri új világ mintha el lenne átkozva, sehogy sem akar felépülni. Többször radikálisan módosultak a tervei, kútba eset az idáig kiérő metró, gyors villamos, többször „pláza stopot” hirdettek rá, a gazdasági válság kitörése sújtotta, tulajdonos váltás volt. A zuglói önkormányzat a területért kapott pénzt, azt utolsó fillérig elverte már az előző ciklusokban, nehezen azonosítható és kétséges értelmű célokra. Volt már itt minden, lakossági tiltakozás, polgármesteri saját biznisz, polgármesteri vétó, frakció szakadás, tüntetések és még mindig nincs vége. A jelenlegi helyzet senkinek nem jó, - csak az erdő-mező vadjainak és a kabócáknak, akik vígan ciripelnek a 11 éve viszonylag háborítatlan természeti környezetben.

A sokat vitatott Mundo bevásárlóközpont építkezése 2006 óta húzódik, azonban a területen, a tanuszoda 2010. áprilisi elbontása óta nem történt egy kapavágás sem. 2008 végén már zajlottak itt „szondázó” régészeti feltárások és az eközben talált több száz kg II. világháborús bomba és lőszer elszállítása is megtörtént.

Most a leendő építési területet körbe vevő kerítésen több „Munkaterület! – Balesetveszély! – Idegenek belépni Tilos!” feliratú tábla jelent meg. A telken belül a régi régészeti és bombakereső árkok és egyes föld-törmelék halmok körül facövekekre kihelyezett műanyag szalagos kordonok láthatóak, - „Viatech 2000 Kft.” felirattal, valószínűleg ez lesz a kivitelező cég.

img_3756.JPG

img_3767.JPG

A terület régészeti lelőhelyként szerepel az Örökségvédelmi nyilvántartásban (két számon is: Őskori, népvándorlás kori telep, temető, Római kori barbár és középkori telepjelenségek; Árpádkori gödör és szarmata telep és temető feltárása), ezért megérdeklődtem a Budapest Történeti Múzeumtól, az illetékes „régészeti hatóságtól”, hogy a beruházó Echo Investment felvette-e velük a kapcsolatot? A múzeumtól azt a választ kaptam, hogy „a fenti építkezésre a beruházó szerződést kötött a múzeummal és a területen a napokban Korom Anita régész felügyeletével kezdődnek meg a földmunkák, valamint feltárás is lesz a szükséges felületeken.

Korom Anita már több feltárást is végzett a kerületben, a múzeum 11. számú „Rákos-patak völgye régió” felelőse. Ajánlom egyébként minden érdeklődőnek a Budapest Történeti Múzeum „Kincsek a város alatt” című régészeti kiállítását, amely szeptemberig látogatható.

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás szerint a 31267/133 helyrajzi számú ingatlanra 2017. június 30-án elektronikus építési naplót nyitottak. A jogerős építési engedély szerint    95 163 m2-en, 18 080 970 000 Ft értékben a Mundo Center fog itt épülni…ahogy 2008-ban is, sok minden arra utal, hogy valóban elkezdődik az építkezés.

Ezzel kapcsolatban elég szkeptikus vagyok. A terület jelenlegi tulajdonosa az Echo Investment Hungary Kft.  próbálja eladni a telkeket a Mundo Shoping Center Development Kft.-nek. Azonban a többször módosított építési engedély sem a jelenlegi sem a leendő tulajdonosnak, sem a Zuglói Önkormányzat Képviselő testületének (amely a terület eladási szerződésen és a település építési szabályozásán keresztül befolyásolhatja a folyamatokat) nem elfogadható. Róka fogta csuka helyzet alakult ki, amennyiben az érdekeltek nem tudnak megegyezni, senki nem tudja az elképzeléseit érvényesíteni és továbbra is kútba fog esni a beruházás.

Az építési engedély viszont határidőhöz kötött, elképzelhető, hogy ha 2018. február elejéig nem indul el az építkezés, akkor hatályát veszti. A jelenlegi tulajdonos az ismételt régészeti kutatással és a kisebb földmunkákkal ezt kiküszöbölheti, így időt nyerhet, hiszen elkezdte az építkezést, dehogy a Mundo Center valaha is felépül-e és milyen formában az továbbra is kérdéses.

Tapasztalataim szerint a zuglóiak a terület rendezését szeretnék, de lakóparkot, irodaházat, közlekedési káoszt és jelentősen megnövekedett forgalmat a Bosnyák térre viszont nem akarnak. Az is sok, ami most van. A bevásárlóközpontról erősen megoszlanak a vélemények, - viszont erre van jogerős építési engedély.

Az LMP álláspontja szerint a zöldterületek, a közösségi terek és sportolásra alkalmas területek nagyságát kellene növelni, újabb plázára semmi szükség. Amennyiben végképp elkerülhetetlen, hogy ide valami felépüljön, az járjon minél kisebb környezeti terheléssel, nagy zöld területtel, közösségi célok szolgálatával és kerületiek véleményének meghallgatásával és figyelembe vételével, ne csak a magánbefektetői érdekek érvényesüljenek.

A terület régészeti feltárásával Zugló és a főváros kulturális öröksége gazdagabb lehet, a beruházó meg akár öt évet is nyerhet, noha erősen kérdéses, hogy az eddigiek fényében ez mennyire lehet eredményes.

Barta János

2017\01\09

Extrém hideg. Extrém veszély. Extrém hanyagság?

15895207_10202540323947369_3691479612789491299_n.jpgTegnap éjszaka egy nő és egy férfi halt meg az extrém hideg miatt a Kövér Lajos utcában, olvasható a HVG cikkében. Ennek ellenére a kormánypropaganda délelőtt még arról beszélt, hogy senki nem fagyott halálra az elmúlt két éjszaka. Ugyanebből a cikkből az is kiderül, hogy már száz fő körüli az idei tél áldozatainak száma. Ezért elvárható lenne, hogy a zuglói polgármesteri hivatal is mindent megtegyen az utcán élőkért, legalább ilyenkor.

More:

tél kihülés Önkormányzat Karácsony Gergő Polgármester

2016\02\29

Hogyan lesz Zuglónak 2016-os költségvetése?

Előző posztomban leírtam, hogy az LMP milyen elképzelések mentén tartja elfogadhatónak a költségvetést.   Ez alapján készítettem egy 17 pontos költségvetés rendeletmódosító csomagot, két SZMSZ módosítást és két a költségvetés végrehajtásához kapcsolódó határozati javaslat csomagot. A múlt szerdai képviselő-testületi ülésen a költségvetés rendelet tervezetet módosító csomagot a polgármester el is fogadta és „beemelte” az általa javasolt költségvetés tervezetbe. 

p1030393.JPG

Ez abból a szempontból nem nagy meglepetés, hogy az LMP és PM gazdasági –szociális és egyéb programjai között elég erős átfedés van, valamint az én szavazatom is jól jöhet a költségvetés elfogadásához. Tavaly novemberben már lehetett látni, hogy valami készül, a költségvetési koncepciók benyújtása, az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet elfogadása már sejtette, hogy idén más forgatókönyv szerint fog zajlani a költségvetés elfogadása. Alapvetően az történt, hogy a jegyző élt törvény által biztosított jogával és a polgármester támogatásával nem engedett közvetlen beleszólást a pártoknak a költségvetés tervezet elkészítésébe. Ennek én kifejezetten örültem, mert az elmúlt évben tapasztaltak szerint, kezdek arra a meggyőződésre jutni, hogy a kerület egész jól elműködne a Polgármesteri Hivatal gazdasági vezényletével, - ha nem próbálnák meg ezt egyes pártok és képviselők sajátos érdekek mentén felülírni, valamint a kerület cégei nem pártok "kis-királyságaként" működnének (ami ugyan teljesen szabályos lehet látszólag, de gazdasági értelemben szerintem káros).

Emiatt egész viharos viták voltak a bizottsági üléseken és a testületi ülésen is, a képviselő társaim azt sérelmezték leginkább, hogy nem lehettek ott az egyes önkormányzati intézmények költségvetésének megtervezésénél. Nekem viszont ez tetszett a legjobban. Az elég lehetetlen helyzetet tud teremteni, ha 22 képviselő és 20 intézményvezető egyszerre kezd akár igazolható, de önös érdekek mentén lobbizni, már a tervezésnél. Ilyen módon jóval kisebb az esély egy konszenzusos költségvetés elkészítésére. A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a hivatal által elkészített tervezetet módosítsák a képviselők, - szerintem itt bicsaklott meg kicsit a polgármester taktikája, erre azért látszólag nem volt sok idő, de a képviselők többsége nem is törte magát. A legbájosabb az volt, hogy a gazdaságilag megkérdőjelezhető tavalyi döntéseket csak részben építették be a költségvetésbe, ami ezeket a döntéseket egyrészt károsnak, másrészt megváltoztathatónak minősíti (ami szintén teljesen szabályos lehet), - ki is tört a patália.

Polgármesterünk amolyan zuglói Talleyrand módjára kezdte kijátszani a nagy frakciókat egymással szemben  (egyébként most már Karácsony Gergely is zuglói lett, a kerületbe költözött). Ebben kifejezetten támogatom, főképp, ha az én módosítóimat is támogatja. Az MSZP meg a Bourbonok módjára semmit sem felejtett és semmit sem tanult, ott folytatnák, ahol 2010-ben abba hagyták. A Fidesz viszont tanult, egész konstruktív ellenzékként kezd működni. A Jobbik csendben figyel, óvatosan számolgatja, hogyan járhat jól. A Civil Zuglónak jó kezdeményezései vannak, viszont a képviselőjük elég kreatívan értelmezi a gazdasági és diplomáciai szabályokat, ráadásul a tárgyalásokon valahogy mindig az jön ki, hogy a személyes anyagi vonzatú elképzelései is fontosak.

Úgy gondolom, hogy érdeke minden képviselőnek, hogy konszenzus legyen a költségvetés kapcsán, szerdán az is lesz jó eséllyel.

 Barta János

költségvetés konszenzus LMP Zugló Barta János

2016\02\15

Nyílt Levél Zugló 2016-os költségvetése kapcsán

okopolisz_barta.jpgTisztelt Zuglóiak, polgármester Úr, jegyző asszony, alpolgármester asszony, alpolgármester urak, kedves képviselő társaim!

A parlament elfogadta tavaly az ország költségvetését, az önkormányzatokra vonatkozó sorból levezethető, hogy nem lesz könnyű évünk, (a települési önkormányzatok szövetsége és az LMP is kritizálta ezt a költségvetés, ami itt elérhető, úgy foglalom össze, hogy a kormányzat a kötelező feladatokra egyszerűen nem biztosít elég forrást és kivérezteti az önkormányzatokat).
A jegyző asszony a hivatal munkatársaival elkészítette a kerület költségvetési rendelet tervezetét, amit múlt csütörtökön megkaptam és a hétvégén áttanulmányoztam. Véleményem szerint alapos munka, a kerület költségvetési koncepciója szerint készült, sokkal jobb, mint a tavalyi költségvetésünk, amit tavaly ugyan megszavaztam (egyedül azért, mert nem akartam, hogy költségvetés hiányában a kormányhivatal intézze Zugló pénzügyeit), de nem voltam vele maradéktalanul elégedett, a teljesülésével főképp, nem jól sáfárkodtunk a kerület vagyonával.
Idén azonban nem akarok ilyen hibát elkövetni, ezért a következő módosításokkal tudom támogatni a beterjesztendő 2016 évi költségvetési rendeletünket:

More:

bizottság Karácsony Gergő Várnai László Költségvetés Barta János

2016\02\04

Zuglóiak kontra lenyúlók: 1-0

parking-meter-102361_960_720_1.jpgÉlőben (online) láthatjuk ezután a testületi üléseket, így sokkal többen ellenőrizhetjük az itt született döntéseket. Mindenkit szeretettel várok a következő ülésre! Megszavaztam.  
Maratoni, tíz órás ülést tartottunk január 21-én a magyar kultúra napján. Ez volt az első ülés, amikor a két nagy frakció létszáma egyenlő, így minden egyes pontot megvitatunk és komoly munkával lehet csak elfogadtatni egy-egy javaslatot.

More:

beszámoló parkolóóra Közbeszerzés Barta János

2016\01\19

Zuglói sportkoncepciót, most!

298246_10150326831023270_41992313_n.jpgA Köznevelési Kulturális Ifjúsági és Sport Bizottság hétfőn megtartotta idei első ülését. Több fontos napirendi pont mellett LMP-s siker, hogy javaslatomra elfogadtuk egy szakmai munkacsoport összehívását Zugló új sportkoncepciójának megalkotására. Ebben Lévai Sándor (MSZP) a bizottság elnöke, és helyettese Tildy Balázs (Fidesz-KDNP) mellett én is szerepet kaptam. A cél egy olyan négyéves program megírása, mely kijelöli azokat a megvalósítandó feladatokat amiket az önkormányzatnak ez ügyben meg kell oldania. A lényeg pedig az, hogy folyamatosan növelni tudjuk a kerületünkben rendszeresen sportolók létszámát.

More:

sport bizottság sportkoncepció Zugló Porvay János

2015\06\07

Ne legyen Budapest, Európa Bangkokja!

20150603009.JPGKitörhetünk-e a mostani mindenki számára rossz és sztereotip körből, amelybe újra egyre inkább belemerülünk? Erre a kérdésre kerestük a választ Zuglóban Acsády Judittal, az MTA tudományos főmunkatársával, Adamik Máriával, az ELTE TÁTK tudományos főmunkatársával és Szél Bernadettel, az LMP társelnökével.

More:

beszámoló egyenjogúság nőpolitika Szél Bernadett Acsády Judit Adamik Mária Kozák Tibor

2015\05\01

Nők a jelenben és Vissza a pénzt!

vissza_nok.jpgKét programunkat javasoljuk a nyár első hetére:

Nők a közéletben, nők a társadalomban, azaz nők a jelenben!

A nemek közötti esélyegyenlőség az egész társadalom érdeke és egyben adóssága is. Mi sem jelképezi jobban a férfiak dominanciáját, mint amikor ízléstelen beszólásokon vihognak kormánypárti, férfi képviselők a Parlamentben. Ebből a helyzetből van kiút, de csak ha az egész társadalom beismeri a problémát és elszánja magát a megoldásra. Ebből a célból rendezünk fórumot a nők mai magyarországi helyzetéről és lehetőségeiről Acsády Judittal, az MTA tudományos főmunkatársával, Dr. Adamik Máriával, az ELTE TÁTK tudományos főmunkatársával, Szél Bernadettel, az LMP országgyűlési képviselőjével és Veletek. Gyertek el!

Helyszín: Zuglói Művelődési Ház (Cserepesház) – 1144 Budapest, Vezér u. 28/b
Időpont: 2015. június 3. (szerda) 18:00-tól

A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvény eseményoldalán kérünk, jelezd jöveteled és hívd meg barátaidat is!

 

Vissza a pénzt! - avagy miért és mekkora károkat okoz a korrupció ma Magyarországnak

Egyesek azt mondják, hogy nincs demokrácia korrupció nélkül, vagy hogy az uniós pénzek elköltésének kötelező költsége a megrendelőnek visszajuttatott kenőpénz. De arról hogy mindez mekkora kárt okoz, nem nagyon szeretnek beszélni. Mi mégis megtesszük! Interaktív fórumot rendezünk, ahol vendégünk lesz Hadházy Ákos, az LMP anti-korrupciós szakszóvivője, a trafik-botrány, az Öveges-program és a Híd a munkába projektek körüli visszaélések leleplezője. A beszélgetést megelőzően Takács Tibor közgazdász „Korrupció hatása a társadalomra” címmel tart előadást.

Helyszín: Zuglói Művelődési Ház (Cserepesház) – 1144 Budapest, Vezér u. 28/b
Időpont: 2015. június 5. (péntek) 18:00-tól

A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvény eseményoldalán kérünk, jelezd jöveteled és hívd meg barátaidat is!

 

2015\04\27

Plázastop?! Kell-e Zuglónak újabb pláza? - Ökofilmklub Zuglóban

plazastop_szorolap_855x1200.jpgOsskó Judit dokumentumfilmjét a Pláza stop? Pláza stop! vetítjük le, mely az elmúlt 20 év mega shoping center beruházások megvalósulásának körülményeit vizsgálja. A filmet velünk együtt nézi Barta Ferenc, a kerület főépítésze és Barta János önkormányzati képviselő. A film után a meghívott vendégekkel beszélgetünk a látottakról és a Zuglóba tervezett nagyberuházásokról, úgy is mint a Városligetbe tervezett múzeumnegyedről és a Bosnyák térre tervezett Mundo projektről.

Helyszín: Zuglói Művelődési Ház (Cserepesház) – 1144 Budapest, Vezér u. 28/b
Időpont: 2015. május 30. (szombat) 16:00-tól, (a film hossza 50 perc)

A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvény eseményoldalán kérünk, jelezd jöveteled és hívd meg barátaidat is!

2015\04\01

Kimaxoltuk a Föld óráját!


photogrid_1427825292826.jpgA Föld órája alkalmából, és egy hirtelen jött ötletből szombaton kesztyűt húztunk, zsákot ragadtunk és a mára már hagyományos lámpák és egyéb fogyasztók lekapcsolása mellett szemétszedéssel is fel kívántuk hívni a figyelmet arra, hogy a környezetünkkel rosszabbul bánunk mint egy régi edzőcipővel. Pedig ebből nem vehetünk újat, ha elhasználódott!

More:

szemétszedés Föld órája LMP Zugló