Extrém hideg. Extrém veszély. Extrém hanyagság?

15895207_10202540323947369_3691479612789491299_n.jpgTegnap éjszaka egy nő és egy férfi halt meg az extrém hideg miatt a Kövér Lajos utcában, olvasható a HVG cikkében. Ennek ellenére a kormánypropaganda délelőtt még arról beszélt, hogy senki nem fagyott halálra az elmúlt két éjszaka. Ugyanebből a cikkből az is kiderül, hogy már száz fő körüli az idei tél áldozatainak száma. Ezért elvárható lenne, hogy a zuglói polgármesteri hivatal is mindent megtegyen az utcán élőkért, legalább ilyenkor.

A fenti okokból ma végig jártuk azokat a zuglói melegedő helyszíneket, amiket a Katasztrófavédelem saját honlapján feltüntetett, hogy kiderítsük milyen állapotok várják a rászorulókat.

A listán tizenhárom kerületi helyszín szerepel, ebből hét valamelyik áruház, és csak egy tart nyitva éjjel-nappal. A maradék hat címen a következőket tapasztaltuk:

A Repüléstörténeti Múzeum, vagy közismertebb nevén Közlekedési múzeum és a Zuglói Sportcentrum bontás alatt áll. A Lipták villa zárva volt. A Mezőgazdasági Múzeumban és a Cserepes házban nem kaptak utasítást erre vonatkozóan, de utóbbi helyszínen elmondták, hogy szívesen segítenek a betérőknek, de sajnos csak este 8-ig vannak ott. A Honvéd Kulturális központ biztonsági vezetője is elmondta, hogy hivatalosan nem kaptak értesítést, de tudnak róla, évek óta a listán vannak, és ha bárki betér hozzájuk, le tudják ültetni meleg helyre, és szívesen segítenek neki bármiben, amiben tudnak. Ők este 10-ig vannak nyitva.

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy hol van ilyenkor a polgármester? Miért nem tájékoztatta a kerületi intézményeket? Miért nem tesz annak érdekében, hogy a 140 ezer lakosú Zuglóban ne csak az egy szem Tescoban lehessen éjszaka is melegedni az utcán élőknek, miközben pont akkor lenne a legfontosabb?

Részünkről levélben emlékeztettük a polgármestert és az alpolgármestert, hogy mi is lenne a dolga és kezdeményezni fogjuk annak kivizsgálását, hogy miért kellett eltelnie lassan a fél télnek, hogy végre tegyenek valamit.

Hogy mi az amiben te segíthetsz? Ha egy utcán fekvő hajléktalannal találkozol, hívd a +36 1 338 4186 számot, ahol segíteni tudnak. Ne hagyjuk, hogy bárki is megfagyjon!

Kép forrása: facebook.com