Kimaxoltuk a Föld óráját!


photogrid_1427825292826.jpgA Föld órája alkalmából, és egy hirtelen jött ötletből szombaton kesztyűt húztunk, zsákot ragadtunk és a mára már hagyományos lámpák és egyéb fogyasztók lekapcsolása mellett szemétszedéssel is fel kívántuk hívni a figyelmet arra, hogy a környezetünkkel rosszabbul bánunk mint egy régi edzőcipővel. Pedig ebből nem vehetünk újat, ha elhasználódott!

A zuglói elempések maréknyi csapata örökbe fogadott egy kis szakaszt a Rákos patak mentén. Kicsik és nagyok gyűltek össze, hogy néhány órás munkával kitakarítsuk a Szugló utca és Csömöri út közötti szakaszt. Tudjuk, hogy ezért a teljesítményért még nem rólunk fogják elnevezni a patakot, de arra mindenképpen jó volt, hogy már arról beszéljünk, mikor megyünk újra. Jó érzés volt végignézni azon a rövid szakaszon, miután öt nagy zsák szemetet gyűjtöttünk cigaretta csikkekből, eldobott zsebkendőkből, PET palackokból, sőt még egy kerekes, porszívó aljat is találtunk a patak medrében. Talán valaki szárazon szánkózott vele. Amikor neki kezdtünk a szervezésnek, még eszembe volt, hogy biztos azért „kell” eldobni a szemetet, mert nincs elég szemétgyűjtő a szakaszon. Félre értés ne essék, én ebben az esetben is haza hozom a szemetet, ez nem lehetne mentség. Szerencsére és sajnos azzal szembesültem, hogy cca. 100 méterenként van kuka. Szerencse, mert láthatóan van, és össze is gyűjtik rendszeresen a tartalmát, de borzasztó, hogy még így is sokan eldobálják, amire épp nincs szükségük. Külön kiemelném azt a veszélye, hogy rengeteg az eldobált üveg és szétszórt szilánk. Azon a területen rengeteg kisgyermek bringázik, játszik. Ugyan csak sok kutyát sétáltatnak és rajtuk még cipő sincs. Ugye mondanom se kell, hogy mit okozhatnak ezek.

Azoknak akiknek inge: ne dobjátok el a szemetet. Ha léptek még párat, vagy akár sokat is, de lesz szemetes. Dobd bele abba! Vagy vidd haza a zsebedbe. Akinek pedig nem inge: nyugodtan szólj rá arra, aki ezt csinálja. Talán ha elszégyelli magát legközelebb már kétszer meggondolja.

Arról még nem írtam, hogy mit tehetünk mi, mint önkormányzati képviselővel rendelkező párt. Több olyan helyszínt találtunk, mely magánterület, mégis a tulajdonosa vagy idegenek szeméttelepként használják. Ezek ellen a közeljövőben fel fogunk lépni! Titeket pedig arra kérünk, hogy ha ilyesmivel találkoztok, jelezzétek nekünk, hogy azokért is felléphessük.

Itt a végén hadd zárjam egy személyes jó élménnyel. Találkoztunk a kacsákkal, akik még gyermek koromban nem voltak itt! :-)