Az új és régi világ találkozása

avagy a kabócák diadala a Bosnyák téren

A zuglóiak a hét elején értesülhettek az Echo Investment Hungary Kft. sajtóhoz eljuttatott közleményéből , hogy „elkezdődtek a Mundo projekt építési munkáinak előkészületei a XIV. kerületi Bosnyák térnél, a projekt előkészítése régészeti feltárásokkal és kisebb földmunkákkal indul az elkövetkezendő hónapokban és átadása 2020-ban várható”.

A „Mundo” latinul és sok új latin nyelven „világot” jelent. Ez a bosnyák téri új világ mintha el lenne átkozva, sehogy sem akar felépülni. Többször radikálisan módosultak a tervei, kútba eset az idáig kiérő metró, gyors villamos, többször „pláza stopot” hirdettek rá, a gazdasági válság kitörése sújtotta, tulajdonos váltás volt. A zuglói önkormányzat a területért kapott pénzt, azt utolsó fillérig elverte már az előző ciklusokban, nehezen azonosítható és kétséges értelmű célokra. Volt már itt minden, lakossági tiltakozás, polgármesteri saját biznisz, polgármesteri vétó, frakció szakadás, tüntetések és még mindig nincs vége. A jelenlegi helyzet senkinek nem jó, - csak az erdő-mező vadjainak és a kabócáknak, akik vígan ciripelnek a 11 éve viszonylag háborítatlan természeti környezetben.

A sokat vitatott Mundo bevásárlóközpont építkezése 2006 óta húzódik, azonban a területen, a tanuszoda 2010. áprilisi elbontása óta nem történt egy kapavágás sem. 2008 végén már zajlottak itt „szondázó” régészeti feltárások és az eközben talált több száz kg II. világháborús bomba és lőszer elszállítása is megtörtént.

Most a leendő építési területet körbe vevő kerítésen több „Munkaterület! – Balesetveszély! – Idegenek belépni Tilos!” feliratú tábla jelent meg. A telken belül a régi régészeti és bombakereső árkok és egyes föld-törmelék halmok körül facövekekre kihelyezett műanyag szalagos kordonok láthatóak, - „Viatech 2000 Kft.” felirattal, valószínűleg ez lesz a kivitelező cég.

img_3756.JPG

img_3767.JPG

A terület régészeti lelőhelyként szerepel az Örökségvédelmi nyilvántartásban (két számon is: Őskori, népvándorlás kori telep, temető, Római kori barbár és középkori telepjelenségek; Árpádkori gödör és szarmata telep és temető feltárása), ezért megérdeklődtem a Budapest Történeti Múzeumtól, az illetékes „régészeti hatóságtól”, hogy a beruházó Echo Investment felvette-e velük a kapcsolatot? A múzeumtól azt a választ kaptam, hogy „a fenti építkezésre a beruházó szerződést kötött a múzeummal és a területen a napokban Korom Anita régész felügyeletével kezdődnek meg a földmunkák, valamint feltárás is lesz a szükséges felületeken.

Korom Anita már több feltárást is végzett a kerületben, a múzeum 11. számú „Rákos-patak völgye régió” felelőse. Ajánlom egyébként minden érdeklődőnek a Budapest Történeti Múzeum „Kincsek a város alatt” című régészeti kiállítását, amely szeptemberig látogatható.

Az Országos Építésügyi Nyilvántartás szerint a 31267/133 helyrajzi számú ingatlanra 2017. június 30-án elektronikus építési naplót nyitottak. A jogerős építési engedély szerint    95 163 m2-en, 18 080 970 000 Ft értékben a Mundo Center fog itt épülni…ahogy 2008-ban is, sok minden arra utal, hogy valóban elkezdődik az építkezés.

Ezzel kapcsolatban elég szkeptikus vagyok. A terület jelenlegi tulajdonosa az Echo Investment Hungary Kft.  próbálja eladni a telkeket a Mundo Shoping Center Development Kft.-nek. Azonban a többször módosított építési engedély sem a jelenlegi sem a leendő tulajdonosnak, sem a Zuglói Önkormányzat Képviselő testületének (amely a terület eladási szerződésen és a település építési szabályozásán keresztül befolyásolhatja a folyamatokat) nem elfogadható. Róka fogta csuka helyzet alakult ki, amennyiben az érdekeltek nem tudnak megegyezni, senki nem tudja az elképzeléseit érvényesíteni és továbbra is kútba fog esni a beruházás.

Az építési engedély viszont határidőhöz kötött, elképzelhető, hogy ha 2018. február elejéig nem indul el az építkezés, akkor hatályát veszti. A jelenlegi tulajdonos az ismételt régészeti kutatással és a kisebb földmunkákkal ezt kiküszöbölheti, így időt nyerhet, hiszen elkezdte az építkezést, dehogy a Mundo Center valaha is felépül-e és milyen formában az továbbra is kérdéses.

Tapasztalataim szerint a zuglóiak a terület rendezését szeretnék, de lakóparkot, irodaházat, közlekedési káoszt és jelentősen megnövekedett forgalmat a Bosnyák térre viszont nem akarnak. Az is sok, ami most van. A bevásárlóközpontról erősen megoszlanak a vélemények, - viszont erre van jogerős építési engedély.

Az LMP álláspontja szerint a zöldterületek, a közösségi terek és sportolásra alkalmas területek nagyságát kellene növelni, újabb plázára semmi szükség. Amennyiben végképp elkerülhetetlen, hogy ide valami felépüljön, az járjon minél kisebb környezeti terheléssel, nagy zöld területtel, közösségi célok szolgálatával és kerületiek véleményének meghallgatásával és figyelembe vételével, ne csak a magánbefektetői érdekek érvényesüljenek.

A terület régészeti feltárásával Zugló és a főváros kulturális öröksége gazdagabb lehet, a beruházó meg akár öt évet is nyerhet, noha erősen kérdéses, hogy az eddigiek fényében ez mennyire lehet eredményes.

Barta János