Nyílt Levél Zugló 2016-os költségvetése kapcsán

okopolisz_barta.jpgTisztelt Zuglóiak, polgármester Úr, jegyző asszony, alpolgármester asszony, alpolgármester urak, kedves képviselő társaim!

A parlament elfogadta tavaly az ország költségvetését, az önkormányzatokra vonatkozó sorból levezethető, hogy nem lesz könnyű évünk, (a települési önkormányzatok szövetsége és az LMP is kritizálta ezt a költségvetés, ami itt elérhető, úgy foglalom össze, hogy a kormányzat a kötelező feladatokra egyszerűen nem biztosít elég forrást és kivérezteti az önkormányzatokat).
A jegyző asszony a hivatal munkatársaival elkészítette a kerület költségvetési rendelet tervezetét, amit múlt csütörtökön megkaptam és a hétvégén áttanulmányoztam. Véleményem szerint alapos munka, a kerület költségvetési koncepciója szerint készült, sokkal jobb, mint a tavalyi költségvetésünk, amit tavaly ugyan megszavaztam (egyedül azért, mert nem akartam, hogy költségvetés hiányában a kormányhivatal intézze Zugló pénzügyeit), de nem voltam vele maradéktalanul elégedett, a teljesülésével főképp, nem jól sáfárkodtunk a kerület vagyonával.
Idén azonban nem akarok ilyen hibát elkövetni, ezért a következő módosításokkal tudom támogatni a beterjesztendő 2016 évi költségvetési rendeletünket:


1. Kezdjük a takarékoskodást a képviselő-testületen, minden képviselő és képviselő bizottsági tag maximum két bizottsági hely után kapjon tiszteletdíjat, akár mennyi bizottságban is tag.

2. A kerület cégeinek felügyelő bizottságainak tagjai csak arra hónapra kapjanak tiszteletdíjat, amikor üléseznek, az ülések jegyzőkönyve pedig kerüljön ki a kerület és a cég honlapjára.

3. Vizsgáljuk meg, hogy érdemes-e fenntartani az önkormányzat cégeit, nem olcsóbb és hatékonyabb összevonni és megszüntetni őket, másképp ellátni a kötelező és önként vállalt feladatokat?

4. Vizsgáljuk felül a BVSC-vel kötött támogatási szerződésünket, kérjük az átlátható, a sportolók érdekében történő gazdálkodást, kérjük fel az elnökség és a vezetőség tagjait, hogy bontsák fel az egyesülettel kötött gazdasági jellegű szerződéseiket.

5. Az önkormányzat és az önkormányzat cégei kizárólag csak nyílt pályázatokon keresztül vehessenek fel új dolgozókat.

6. Már ne legyen jobban Zugló a PM (de más politikai párté sem)kifizető helye, Kéri András legyen az utolsó aki pályázat nélkül kerül be a hivatalba dolgozónak, nagyon elegem van már abból, ha meglátok egy PM-est a polgármesteri hivatalban, az szinte biztos állást fog kapni előbb-utóbb.

7. Várnai képviselő Úr már ne kaphasson több fizetett önkormányzati állást, tisztséget, akárhogyan is szavaz, akár mennyire is nehéz a megélhetése, valamint ha a közúti veszélyeztetésben elmarasztalja a bíróság, morális méltatlanság miatt mondjon le tanácsnoki pozíciójáról (cserébe megígérem, hogy kerékpárral fogok járni, úgy is mindig ezzel kritizál évek óta, ha felmentik én is megbékélek a tanácsnokságával, egyébként most is elismerem, hogy nagyon sokat tett Zuglóért).

8. A képviselők és pártok ne lobbizzanak „az érdekszférájukba tartozó” civilszervezetek önkormányzati pénzügyi és egyéb támogatásáért.

9. A kerület OTP részvényeinek eladását akkor támogatom (én is tartok a gazdasági válság elhúzódó hatásaitól, ill. hogy emiatt elértéktelenedik), ha a belőle származó összeget elkülönítetten, a kerület utolsó vésztartalékaként kezeljük, és nem költjük el semmilyen címen.

10. Legalább 2 x150 millió forintot különítsünk el a katasztrofális állapotban lévő zuglói egészségügyi intézmények felújítására, mielőtt nagyobb baj történik. A kivitelező céget mindenképp nyílt közbeszerzési pályázaton keresztül bízzuk meg.

11. Az általános tartalékot csak időarányosan használjuk fel, bármilyen beruházás csak a kerület koncepcióiban szereplő célokra történjen, ne legyenek ötletszerű képviselői indítványokra költések.

12. Különítsünk el a kerület Klíma Stratégiájára és hőségriadó tervére legalább 10 millió forintot, nagyon tartok a tavalyi viharok kapcsán a klíma és éghajlatváltozás negatív hatásaitól.

13. A kerületi rendezvényeket vizsgáljuk felül, vonjuk össze őket, legalább 10%-ot faragjunk le a tavalyi költségekből.

14. A tulajdonosi bizottság döntési jogkörét szállítsuk le kisebb összegre.

15. A parkolási közbeszerzés költségeit számoljuk újra, nyilvánosan és átlátható módon.

16. A MUNDÓ-val kötött szerződést vizsgáljuk felül, úgy gondolom, hogy az a beruházás jelenlegi állás szerint nem fog megvalósulni.

17. Különítsünk el legalább 50 millió forintot, hogy a kerületben megvalósíthassunk pár „részvételi költségvetés” projectet, ahol a kerület polgárai magunk dönthetnek arról, hogy milyen beruházásokat szeretnének.

18. Legalább 10 lakást újítson fel a kerület (akár társadalmi munkában), a szociálisan leginkább rászorulóknak, hajléktalanoknak.

19. 10 millió forint keret összegig képezzünk alapot a lakossági napelem telepítés ösztönzésére, ahol az önkormányzat átvállalja ennek állami adóját.

20. Készítsen az önkormányzat cégeire, hivatalaira működő energiahatékonysági tervet és fogyasztás mérést.

21. Legalább 50 önkormányzati lakásba „tölthető” közműórák legyenek kiépítve.

22. Vizsgáljuk felül az önként vállalt önkormányzati feladatok költségeit, legalább 10%-al csökkentsük összességében.

23. Különítsünk el legalább 10 millió forintot az önkormányzati „átláthatósági projectre”, hogy egyszerűbben lehessen keresni a kikerülő dokumentumok között.

24. Kezdje el a hivatal (indításként mondjuk a képviselő-testület) a papírnélküli, elektronikus ügyintézést.

25. A költségvetési rendelet tervezete közmeghallgatáson is vitassuk meg a zuglóiakkal, legyen kellő idő arra, hogy a lakosság is megismerhesse és módosíthassa.

26. Kérjünk fel legalább 50 zuglói pénzügyi szakembert, hogy véleményezzék a költségvetési rendeletet és adjanak tanácsot, ötleteket a jobb gazdálkodásra.

Egyelőre ennyi feltételem van, a héten elkezdem beárazni őket és benyújtom módosító javaslatként. Arra biztatok minden Zuglóit, hogy adjon a képviselő testületnek ötleteket, módosításokat. Hamarosan, nyilvános lesz a költségvetési rendelet tervezet. Amennyiben van javaslatuk a fenntarthatóbb, takarékos gazdálkodásra és elküldik nekem, ha igazán jó, azokat is be fogom adni. Bízom abban, hogy ilyen módon egy élhetőbb várost és közösséget tudunk építeni, közösen.

 

Budapest, 2016, február 15-én
Barta János
önkormányzati képviselő (LMP)
a pénzügyi és költségvetési bizottság elnöke